Sunday, April 19, 2009



A fényképeken egy hollandiai sajtkereskedés látható ahol csak sajtot és bort árulnak de mindkettőből rengeteg fajta található a polcokon.



Az első három fotó a hollandiai Delft városban készült.



Azoknak akik nincsenek tisztában azzal, hogy mihez milyen sajtot vásároljanak, nagy segítségükre lesz az alábbi ismertető.

Ementáli, kemény. Enyhén édeskés. Tésztába, szendvicsbe, mártásokba használjuk.


Parmezán, kemény. Inkább csak reszelhető, aromás. Levesekbe, tésztákba, salátákhoz és általában fűszerezésre kiváló.



Cseddár, kemény. Zsíros, enyhén savanykás. Meleg ételekbe, szendvicsre egyaránt jó, különösen hasznos a fondue-be.

Edámi, félkemény. Enyhén sós, savanykás. Különösen szendvicsekre való, de tésztákba és kirántásra is használható. A hollandiai Edam nevű városból ered, Juliusban és Augusztusban minden szerdán 10:30 és 12:30 között nagy sajtpiacot rendeznek itt.


Gouda, félkemény. Enyhén sós, savanykás. Meleg és hideg ételekhez egyaránt használható. Rengeteg fajtája található a hollandiai polcokon, zsírosabb, soványabb, érettebb, kevésbé érett stb. Természetesen az ára is ennek megfelelően változik, a legolcsobb kb. 4 eróba kerűl/kg. Ez a sajtfajta is hollandiából származik, a Gouda nevű, világhírű városból ami Amsterdam és Hága között helyezkedik el. Sokan azt hiszik, hogy a sajt kapta a nevét a városról de ez téves, ugyanis a várost nevezték el a satról. Itt még annyit kell tudni, hogy annak ellenére, hogy Gouda-nak írják, Hauda-nak ejtik ki, ugyanis a hollandok a g-t h-nak ejtik.

Kaskaval, félkemény. Juhtejből készül, sós. Különösen szendvicsekhez, salátákhoz való. Román eredetű sajt, eredeti nevén caşcaval, amit káskávál-nak ejtenek. Rendkvül egészséges. Friss zöldséggel, felvágottal nagyon finom eledel.


Trappista, félkemény. Savanykás, enyhén sós. Hideg és meleg ételekhez, illetve kiránásra is egyaránt alkalmas.

Köményes, félkemény. Sovány, markánsan fűszeres. Elsősorban hidegkonyhához való.

Óvári, félkemény. Félzsíros, enyhén sós, savanykás. Hideg ételekhez és tésztákba, valamint kirántva egyarént finom.

Rokfort (márvány, gorgonzola), félkemény. Penészerezetes, kissé csípős, enyhén sós, jellegzetesen markáns ízű. Salátákhoz, mártásokhoz, illetve vajjal szendvicskrémmé keverve a legnépszerübb. Olasz eredetű sajt, Piedmont és Lombardia részén készítik, ott Gorgonzola a neve, amit a Milano tartománybeli falucskától kapott.

Filmici, félkemény. Enyhén savanykás. Föleg szendvicsekhez használják.


Parenyica, félkemény. Enyhén füstölt. Szendvicsekhez, hideg ételekhez illik.



Camembert, lágy. Penésszel borított, íze az érettségétől függ. Szendvicsekre és rántva is kitűnő.

Kvargli, lágy. Valójában túrosajt, sós, az érettségétől függ az aromája. Hidegkonyhai csemege.


Feta, lágy. Kecsketejből készül, sós, savanykás (sós lében tárolandó). Salátához kitűnő. Görög eredetű, görögsalátába szokták használni.

Mascarpone, lágy. Tejszínből készül, édes, zsíros. Főleg desszertek közt kaphat szerepet. Az Olaszországi Lodi és Abbiategrasso közötti részről ered.


Mozarella, lágy. Eredetileg bivalytejből készült, friss, édeskés zsros (savóban tárolandó). Pizzákhoz, zöldségekhez és általában olvasztásra használatos. Olasz eredetű sajt, nevét elöször 1570-ben említették egy szakácskönyvben, neve az olasz mozzare ígéből ered ami azt jelenti, hogy vágni.

Jótanács: a sajtokat műanyag fóliában vagy alufóliába csomagolvaa tároljuk a hűtőben. Néhány sajt, mint például a feta, saját sós levében áll el.

No comments:

Post a Comment